PROPILEN GLIKOL

P1270428

Da li ste ikada pročitali u popisu sastojaka nekog beauty proizvoda ime Propylene Glycol i niste znali što to znači? Ako ste zaintrigirani nastavite čitati.

Projekt koji sam nedavno pokrenula na svom blogu, upoznajmo sastojke započela sam pričom o glicerinu, a danas se kolo sreće okrenulo na propilen glikol. Propilen glikol dobiva se iz mineralnog ulja, a također ga možete proizvesti drugim putem – iz glicerina i vodika. Ova tvar nema miris, kao ni okus, najčešće se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji i ima ulogu otapala, sredstva za vlaženje i stabilizatora. Propilen glikol se također može naći i u duhanskim proizvodima gdje se upotrebljava kako se duhan ne bi sušio, znači kao sredstvo za vlaženje i to u sastavu od čak 2,4%. No što propilen glikol radi u kozmetici i najvažnije u našem tijelu?

U grubo, propilen glikol je glikol, karakteristično ime za komponente koje sadrže dvije alkoholne skupine i te alkoholne skupine mogu se vezati s molekulama vode. Zbog ove funkcije, propilen glikol upija vlagu i održava je fiksnom što je odlična osobina sastojka nekog kozmetičkog proizvoda jer vašu kožu odlično hidratizira. Osim hidratantnog zadatka, propilen glikol u kremama ima i ulogu otapala. Budući da je propilen glikol relativno mala molekula, vrlo lako ulazi u kožu.

Propilen glikol može izazvati respiratornu i očnu iritaciju. Vjerujem da smo svi barem jednom u životu iskusili onu disko – koncert – klub maglu (?). Propilen glikol je u velikoj mjeri zastupljen u toj magli koju udišemo i iritiramo naš dišni sustav. Već sam spomenula duhan i vjerujem da sada razumijete donekle odkud između ostalog dolazi iritacija prilikom pušenja.

Postoje studije i uvjerenja koja tvrde da propilen glikol, kao samostalna supstanca, nije otrovan za čovječanstvo, no u kombinaciji s drugim štetnim sastojcima zasigurno doprinosti iritaciji. Zašto baš doprinosi? Zato što omogućava drugim štetnim sastojcima da dublje prodiru u kožu. Stoga, ukoliko imate jako osjetljivu kožu i borite se s kožnim i očnim iritacijama možda ste našli jedan od uzroka u ovom sastojku. Propilen glikol nije kancerogen i razgradiv je u vodi. Miskoncepti vezani za ovaj sastojak i opisi da je vrlo štetan dolaze zbog mješanja s etilen glikolom kao alarmantnim sastojkom, no o njemu ćemo u nekom drugom postu.

Gdje se još krije propilen glikol? Hrana za životinje, prehrambeni dodaci, antifriz,…

Do novog sastojka, čitamo se.

Martina, Alter Ego Style

Please share!

Related posts:

Martina

12 Comments

  1. Hvala, odličan post i ideja, čitam te svaki dan :) stvarno si osvjezenje u moru blogova :)

  2. Čitala sam u jednom dahu, jako zanimljivo, ne predugački post, lako za shvatiti, bravo na ideji za ovaj projekt, skidam kapu, ovako nesto je bas trebalo. I ja jedva cekam nastavak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *