dea

TEA / DEA / MEA / NDEA : Acetamide MEA (Ethanol acetamide ), cocamide DEA, lauramide DEA, DEA lauryl sulfate, DEA – myristate, DEA Ceteareth- 2 – phosphate. Straše li vas svi ovi termini? Zanima li vas njihovo značenje nastavite čitati…

DEA (eng. diethanolamin), dietanolamin vrlo je rasprostranjen sastojak u kozmetičkim proizvodima, posebno šamponima, losionima i kremama. Njegove dvije bitne funkcije su vlaženje i čišćenje. Upravo DEA daje onu bogatu pjenu našim šamponima i kupkama, ali također i održava određenu konzistenciju proizvoda. No da li je DEA štetan za naš organizam?

DEA sam po sebi nije štetan za naš organizam, ali DEA vrlo lako, s drugim kemikalijama u proizvodu, stvara spoj pod nazivom N – nitrosodiethanolamine (NDEA)  koji je dokazano izuzetno kancerogen. NDEA se brzo upija kroz kožu te je povezan s rakom želuca, jednjaka, jetre i mjehura.

NDEA se u nekom proizvodu može stvoriti još dok proizvod stoji na policama u dućanu, ili na polici vašeg ormarića, a problem je što vi ne možete znati da li je u vašem proizvodu DEA proizveo kancerogen NDEA. Ono što vas sigurno neće utješiti je da je mogućnost stvaranja NDEA vrlo vjerojatna.

Jedna velika nepravda u kozmetičkoj industriji je što potrošači u većini slučajeva ne dobivaju točnu ili potpunu informaciju o sastojcima koji se skrivaju u njihovim proizvodima. Vjerojatno na niti jednom proizvodu nećete naći da sadrži NDEA, ali će se on u mnogim proizvodima skrivati.

Kako biti sto posto siguran da ne nanosite NDEA na svoju kožu – jedino ako ne koristite proizvode koji sadrže DEA.

Također, trebate biti svjesni da mnogi proizvođači koriste druga imena da što bolje prikriju naziv DEA pa svakako proučite sljedeću listu:

 • Cocamide DEA or Cocamide Diethanolamine
 • DEA Lauryl Sulfate or Diethanolamine Lauryl Sulfate
 • Lauramide DEA or Lauramide Diethanolamine
 • Linoleamide DEA or Linoleamide Diethanolamine
 • Oleamide DEA or Oleamide Diethanolamine
 • Any product containing TEA or Triethanolamine

 

Ukoliko niste u mogućnosti izbjegavati proizvode koji sadrže ove sastojke, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi se zaštitili od rizika nastajanja raka:

 

 • Budite sigurni da se temeljito isprali proizvod nakon uporabe
 • Koristite hladnu vodu prilikom pranja jer ona može smanjiti količinu NDEA koja se apsorbira kroz kožu

 

Do idućeg sastojka, čitamo se.

Martina, Alter Ego Style

 

Please share!

  5 Replies to “DIETHANOLAMIN (DEA)”

  1. Pa ovo je strašno i zabrinjavajuće, stvarno treba paziti kakvi se proizvodi kupuju jer nas doslovce truju s nekim proizvodima…

  2. Što više čitam o sastojcima to sam svjesnija koliko ništa ne znam! A ja sam naivno mislila da je dovoljno da izbjegavam SLS i parabene 😀

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *