Vrlo često, u popisu sastojaka kozmetičkih proizvoda, smješten je alkohol. U pravilu se alkohol koristi kako bi se drugi sastojci dobro pomiješali, ostali čitavi i puno bolje apsorbirali u kožu. Alkoholi se također koriste kao sredstva za čišćenje i konzervansi. Ako vas zanimaju vrste alkohola i koji alkoholi nikako nisu dobri za vašu kožu nastavite čitati.

Kako vas ne bi zamorila s preširokim razglabanjem o kemiji, pojednostaviti ću stvar i reći da postoje dvije vrste alkohola, slabi i jaki. Jak alkohol utječe na prirodni zaštitni sloj kože čineći ga tako podložnim napadu bakterija, gljivica, virusa i kemikalija. Osim toga, utječe na vlagu kože, odnosno izrazito ju isušuje. Alkoholi koji pripadaju ovoj skupini su:

 • Izopropanol / izopropil alkohol (eng. Isopropanol/Isopropyl) je otapalo koje se sastoji od propilena (nusprodukt u industriji nafte i plina). Također se prodaje kao kozmetički alkoholu i stvara učinak hlađenja na koži. Vrlo je iritantan za kožu i može se nakupljati u ljudskom tijelu. Nakupljanje ovog alkohola najvjerojatnije nikada neće dosegnuti kobnu granicu za ljude od oko 28,4 ml.
 • SD alkohol, denaturirani alkohol (eng. SD Alcohol)dolazi od etanola. Osigurava da stanice brzo umiru, čak i pri niskim koncentracijama. izraziti iritans među mnogim ljudima.
 • Metanol, metil alkohol (eng.Methanol/Methylalcohol)često se koristi kao otapalo. Ova vrsta alkohol pretvara se u jetri u visoko toksični formaldehid i formicu. Te tvari posebno su iritantne za oči.
 • Propil alkohol (eng. Propyl Alcohol, Propanol)nalazi se u većini komercijalnih kozmetičkih proizvoda zbog svojeg jakog baktericidnog djelovanja čime produžuje rok trajanja proizvodu. Vrlo je otrovan, alergens i može poremetiti hormone. Propil alkohol također se nalazi u lijekovima poput aspirina. Ovu vrstu alkohola treba izbjegavati jer iznimno jako isušuje kožu.

Postoje alkoholi od kojih nema neke konkretne opasnosti i koje ne trebate izbjegavati, to su slabi alkoholi:

 • Cetil alkohol (eng. Cetyl Alcohol) je dobiven iz kokosa. Služi kao emulgator i može djelovati kao sredstvo za pjenjenje. Većina istraživanja pokazuju da je ova vrsta alkohola bezopasna, ali, kao i svi sastojci, i ovaj sastojak kod iznimno preosjetljivih osoba može izazvati iritaciju.
 • Stearil Alkohol (eng. Stearyl Alcohol) također je ekstrakt kokosa. Djeluje kao emulgator i pruža proizvodima djelomično krutu konzistenciju. Zbog svojih svojstava često se nalazi u losionima i kremama.
 • Cetearyl Alcohol je emulgacijski vosak. Koristi se kod gustih proizvoda te na kožu djeluje kao stabilizator i umirujuće sredstvo. Ovaj alkohol često se koristi u proizvodima za osobnu njegu.

Projekt upoznajmo sastojke za sada je obuhvatio:

Nadam se da sam vam približila pojam alkohola u kozmetici i odgovorila na sve što vas je zanimalo. Do idućeg sastojka, čitamo se.

Martina, Alter Ego Style

Please share!

  16 Replies to “ALKOHOL U KOZMETICI”

  1. Odličan mi je taj projekt ”Upoznajmo sastojke” 🙂
   Baš me zanimalo to u vezi alkohola. I prije sam izbjegavala proizvode sa alkoholom, ali sada barem znam od čega točno moram bježati. 😀

   1. Drago mi je, uvijek razisljam, pisem i brisem i vazem koliko informacija je dovoljno, a sto bi moglo biti previse, a da opet sve bude jasno i da ne trebate odlaziti googlati nepoznate pojmove nakon citanja posta 🙂

  2. odličan post 😀
   moja koža generalno ne voli alkohol jer je suha, ali ponekad se zna desiti da i reakcija izostane, možda je zbog ‘boljih’ alkohola u tim proizvodima 😉

  3. već dosta dugo pratim beauty blogove i moram priznati da je ovo prvi komentar koji sam ikada ostavila. ti si, po mom mišljenju, najbolja naša blogerica. recenzije su ti odlične, biraš zanimljive i malo “drugačije” teme, šminkaš super a fotografije su prekrasne. eto sve pohvale od mene, i možda će ti bit drago da znaš da ima nas dosta koje te redovito pratimo, samo nemamo naviku ostavljanja komentara 🙂

   1. Zaista mi puno znaci procitati ovako nesto, hvala ti puno! Definitivno me guras da pisem i dalje, cesce i pomicem granice, odlazim dublje u razmisljanju koje sve inovacije predstaviti na blogu. Hvala jos jednom, jako si me razveselila.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *