vitaminiukozmetici

Vitamini su česti sastojci kozmetičkih proizvoda. Sigurno ste čule za kremu s posebnim naglaskom na C vitamin ili vitamin E. No da li su vitamini uistinu korisni u preparativnim i dekorativnim proizvodima koje svakodnevno nanosimo na svoje lice i tijelo? Zaintrigirani? Nastavite čitati!vitaminiukozmetici

Vitamini su česti sastojci kozmetičkih proizvoda. Sigurno ste čule za kremu s posebnim naglaskom na C vitamin ili vitamin E. No da li su vitamini uistinu korisni u preparativnim i dekorativnim proizvodima koje svakodnevno nanosimo na svoje lice i tijelo? Zaintrigirani? Nastavite čitati!

Odavno je poznato da su određeni vitamini neophodni za pravilan rad organizma, pa tako i kože. Nedostatak vitamina čini kožu beživotnom, umornom i opuštenom.

VITAMIN A

Vitamin A u narodu je najpoznatiji kao vitamin koji čuva naše oči, no u daljnjem koraku vitamin A izvrstan je u očuvanju zdravog izgleda kože, kose i desni. Također, vitamin A potiče diobu stanica. Ovaj snažan antioksidans jedan je od najvažnijih vitamina. Veže slobodne radikale, produkte izmjene tvari koji napadaju zdrave stanice i uništavaju ih. Igra važnu ulogu u rastu novih stanica kože, pojačava njihovu regeneraciju, obnovu epiderme čime zacjeljuje i sprječava starenje kože. Gradi i nokte i kosu. Ovlažuje kožu i vlasište. Pojačava cirkulaciju, stimulira kožu i štiti je od sunčevih zraka. Normalizira suhu kožu, poboljšava strukturu kože oštećenu UV zračenjem, pojačava elastičnost kože. Spriječava orožavanje i prhutanja gornjih dijelova kože. Pri nedostatku ovog vitamina, koža je suha, hrapava i smežurana, a u ekstremnim slučajevima i rožnata.

Najdjelotvorniji je u obliku estera retinol-palmitata koji je žuta, gusta tekućina topljiva u mastima. Retinol-palmitat se lako apsorbira u kožu. Vrlo je jak i aktivan. Organizam ga može sintetizirati iz provitamina A – betakarotena. Koristi se za probleme sa suhom, zrelom, beživotnom kožom, kao i za tretiranje akni, ekcema i psorijaze. Koristi se i u kremama protiv bora, gdje efikasno uklanja i već nastale bore. Koristi se za tretiranje svih tipova kožnih infekcija.

U obliku retinola, prirodno se nalazi u jetri, ribljem ulju i žumanjcu. Ima ga i u mrkvi i bananama. Ostali izvori su prokulica, špinat, rajčica, mlijeko. Danas se proizvodi i sintetički.

No s vitaminom A treba biti jako oprezan, pogotovo ukoliko ste mlada žena koja je trudna ili planira trudnoću jer dnevni unos veći od preporučene doze u obliku retinola mogu uzrokovati porođajne defekte. Terapija akni ponekad podrazumijeva uzimanje derivata vitamina A (izoretinoina) koji su povezani s malformacijama ploda i stoga treba prestati s takvom terapijom minimalno 6 mjeseci prije začeća, a preporučila bih još i prije. Slično je i s vitaminom A u dodacima prehrani. Betakaroten, kao izvor vitamina A, ne predstavlja opasnost budući da se ova supstancija u tijelu pretvara u vitamin A kada je potreban organizmu.

VITAMINI B KOMPLEKSA

VITAMIN B2

Vitamin B2 odgovoran je za zdravu kožu i kosu. Regulira lučenje masnoća. Nedostatak je odgovoran je za pjege, masnu i ispucalu kožu, te kožu podložnu aknama.

VITAMIN B3

Vitamin B3 sudjeluje u metabolizmu proteina i kolagena. Nedostatak je odgovoran za različite upale kože.

VITAMIN B5

Vitamin B5 izuzetno dobro obnavlja oštećenu kožu, radi na zadržavanju vlage i pomaže održati balans suhe kože i kose. Nedostatak je odgovoran za dermatoze i kronične bolesti kože, opadanje i prerano sijedenje kose.

VITAMIN B6

Vitamin B6 najveću ulogu igra u samom metabolizmu proteina.

Izvori vitamina B-kompleksa: perad, riba, cjelovite žitarice, suhi grah, banane, meso, zeleno lisnato povrće, mliječni proizvodi, orasi

Kvasac sadrži veliku količinu vitamina B kompleksa. Ako mjesec dana koristite kvasac, koža će vam biti čista i sjajna.

VITAMIN C

Vitamin C okarakteriziran je kao antioksidans. U našem tijelu, često zbog utjecaja sunca, odnosno UV zračenja, ali naravno i drugih uzroka, oslobađaju se slobodni radikali. Slobodni radikali i njihovo nakupljanje nikako nisu dobri za naš organizam jer osim što vizualno naša koža izgleda izmoreno, dovoljno je reći da su oni dokazano povezani s nastajanjem raka. Vitamin C, osim što uspiješno troši slobodne radikale, neophodan je i za stvaranje kolagena. Potiče izmjenu tvari u stanicama i opskrbu tkiva kisikom, te sudjeluje u gradnji vezivnog tkiva. Spriječava isušivanje kože, usporava nastanak bora, obnavlja oštećenu kožu, pomaže zacjeljivanje ožiljaka, porezotina, modrica, štiti od UVA/UVB zraka.

Organizam ga ne može proizvesti, niti skladištiti dulje vrijeme, pa ga je neophodno redovito unositi u organizam.
U kozmetici vitamin C se koristiti se kao 1-5% otopina.
Vitamin C je topljiv u vodi, a ester vitamina C askorbil-palmitat je jedini oblik vitamina C topljiv u uljima.

Izvori: Nalazi se u paprici, limunu i drugim citrusima, kiviju, brokuli, rajčici, krumpiru, kiselom kupusu.

VITAMIN E

Ljjepljiva je, uljna tekućina, topljiva u mastima. Siguran je i preporučen u prirodnoj kozmetici. Ovaj vrlo važan vitamin stabilan je i snažan antioksidans koji štiti kožu, neophodan za rast zdravog tkiva. Pomaže spriječavanju nastanka strija i smanjivanju već nastalih strija, zacjeljuje ozljede, opekotine, upale i iritiranosti kože. Omekšava i vlaži kožu, duboko do epiderme. Vitamin E smanjuje već nastale opekotine od sunca, a uz to je i prirodni blokator UV zraka, pa se može koristiti za sunčanje.

Koristi se i kao prirodni konzervans kozmetičkih preparata. U količini od 0,5% produžava trajnost proizvoda, posebno biljnih ulja i do dvije godine.

U kozmetici se uobičajeno koristi kao 1-5% otopina. Koncentracija vitamina E može se povečati do koncentracije od 2-3% do 10-30%, tako da ga razrijedite u biljnom ulju koje odgovara vašem tipu kože. Primjenjen na kožu u ovoj koncentraciji ubrzava rast novih stanica, pojačava cirkulaciju, pa ne brinite ako vam koža za vrijeme tretmana postane malo crvenkasta. Obzirom da je vitamin E uljna tekućina, ako imate masnu kožu, kombinirajte ga s nekim suhim biljnim ulje, kao što je ulje grožđanih sjemenki.

Izvori vitamina E: Nalazi se u većini biljnih ulja i sjemenkama, cjelovitim žitaricama, pšeničnim klicama, zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, bademima, žumanjku, mahunama.

VITAMIN F

Spriječava ispucalost gornjih slojeva kože, snažno je vlažeći. Prirodni je antibiotik i antioksidant. Koristi se i za tretiranje akni.

Veliku količinu vitamina F sadrže biljna ulja: ulje boražine, sezamovo ulje, avokadovo ulje, laneno ulje, ulje sjemenki grožđa, maslinovo ulje, ulje šafranike

VITAMIN D

Ovaj vitamin je neophodan za razvoj stanica kože, te pojačava apsorpciju kalcija. Vlaži kožu i pomaže razvoj zdravog tkiva. Neophodan je i u tretiranju psorijaze.

Izvori: žumanjak, losos, haringa, jetra, mlijeko

VITAMIN K

Pomaže zgrušavanje krvi, čime smanjuje modrice, ublažava crne podočnjake oko očiju, tretira purpureu kod zrele kože, te ublažava ispucale kapilare.

Izvori: zeleno lisnato povrće.

U popisu sastojaka vitamini se često skrivaju iza nekog drugog imena:

 • Vitamin A: retinol , carotenoidi, betakaroteni
 • Vitamin B2 : riboflavin
 • Vitamin B3: niacin, nikotinska kiselina
 • Vitamin B5 : pantothenic acid, pantotenska kiselina
 • Vitamin B6: pyridoxine
 • Vitamin B8: biotin
 • Vitamin C: ascorbic acid, askorbinska kiselina
 • Vitamin E : tocopherol, d-alpha-tocopherol
 • Vitamin E-acetate : tocopheryl acetate

Osim u kozmetici, vitamine svakako unosite putem hrane.

PROJEKT: upoznajmo sastojke – GLICERIN

PROJEKT: upoznajmo sastojke – PROPILEN GLIKOL

Do idućeg sastojka, čitamo se!

Martina, Alter Ego Style

Odavno je poznato da su određeni vitamini neophodni za pravilan rad organizma, pa tako i kože. Nedostatak vitamina čini kožu beživotnom, umornom i opuštenom.

VITAMIN A

Vitamin A u narodu je najpoznatiji kao vitamin koji čuva naše oči, no u daljnjem koraku vitamin A izvrstan je u očuvanju zdravog izgleda kože, kose i desni. Također, vitamin A potiče diobu stanica. Ovaj snažan antioksidans jedan je od najvažnijih vitamina. Veže slobodne radikale, produkte izmjene tvari koji napadaju zdrave stanice i uništavaju ih. Igra važnu ulogu u rastu novih stanica kože, pojačava njihovu regeneraciju, obnovu epiderme čime zacjeljuje i sprječava starenje kože. Gradi i nokte i kosu. Ovlažuje kožu i vlasište. Pojačava cirkulaciju, stimulira kožu i štiti je od sunčevih zraka. Normalizira suhu kožu, poboljšava strukturu kože oštećenu UV zračenjem, pojačava elastičnost kože. Sprječava orožavanje i prhutanja gornjih dijelova kože. Pri nedostatku ovog vitamina, koža je suha, hrapava i smežurana, a u ekstremnim slučajevima i rožnata.

Najdjelotvorniji je u obliku estera retinol-palmitata koji je žuta, gusta tekućina topljiva u mastima. Retinol-palmitat se lako apsorbira u kožu. Vrlo je jak i aktivan. Organizam ga može sintetizirati iz provitamina A – betakarotena. Koristi se za probleme sa suhom, zrelom, beživotnom kožom, kao i za tretiranje akni, ekcema i psorijaze. Koristi se i u kremama protiv bora, gdje efikasno uklanja i već nastale bore. Koristi se za tretiranje svih tipova kožnih infekcija.

U obliku retinola, prirodno se nalazi u jetri, ribljem ulju i žumanjcu. Ima ga i u mrkvi i bananama. Ostali izvori su prokulica, špinat, rajčica, mlijeko. Danas se proizvodi i sintetički.

No s vitaminom A treba biti jako oprezan, pogotovo ukoliko ste mlada žena koja je trudna ili planira trudnoću jer dnevni unos veći od preporučene doze u obliku retinola može uzrokovati porođajne defekte. Terapija akni ponekad podrazumijeva uzimanje derivata vitamina A (izoretinoina) koji su povezani s malformacijama ploda i stoga treba prestati s takvom terapijom minimalno 6 mjeseci prije začeća, a preporučila bih još i prije. Slično je i s vitaminom A u dodacima prehrani. Beta karoten, kao izvor vitamina A, ne predstavlja opasnost budući da se ova supstancija u tijelu pretvara u vitamin A kada je potreban organizmu.

VITAMINI B KOMPLEKSA

VITAMIN B2

Vitamin B2 odgovoran je za zdravu kožu i kosu. Regulira lučenje masnoća. Nedostatak je odgovoran je za pjege, masnu i ispucalu kožu, te kožu podložnu aknama.

VITAMIN B3

Vitamin B3 sudjeluje u metabolizmu proteina i kolagena. Nedostatak je odgovoran za različite upale kože.

VITAMIN B5

Vitamin B5 izuzetno dobro obnavlja oštećenu kožu, radi na zadržavanju vlage i pomaže održati balans suhe kože i kose. Nedostatak je odgovoran za dermatoze i kronične bolesti kože, opadanje i prerano sijedenje kose.

VITAMIN B6

Vitamin B6 najveću ulogu igra u samom metabolizmu proteina.

Izvori vitamina B-kompleksa: perad, riba, cjelovite žitarice, suhi grah, banane, meso, zeleno lisnato povrće, mliječni proizvodi, orasi

Kvasac sadrži veliku količinu vitamina B kompleksa. Ako mjesec dana koristite kvasac, koža će vam biti čista i sjajna.

VITAMIN C

Vitamin C okarakteriziran je kao antioksidans. U našem tijelu, često zbog utjecaja sunca, odnosno UV zračenja, ali naravno i drugih uzroka, oslobađaju se slobodni radikali. Slobodni radikali i njihovo nakupljanje nikako nisu dobri za naš organizam jer osim što vizualno naša koža izgleda izmoreno, dovoljno je reći da su oni dokazano povezani s nastajanjem raka. Vitamin C, osim što uspiješno troši slobodne radikale, neophodan je i za stvaranje kolagena. Potiče izmjenu tvari u stanicama i opskrbu tkiva kisikom, te sudjeluje u gradnji vezivnog tkiva. Spriječava isušivanje kože, usporava nastanak bora, obnavlja oštećenu kožu, pomaže zacjeljivanje ožiljaka, porezotina, modrica, štiti od UVA/UVB zraka.

Organizam ga ne može proizvesti, niti skladištiti dulje vrijeme, pa ga je neophodno redovito unositi u organizam.
U kozmetici vitamin C se koristiti se kao 1-5% otopina.
Vitamin C je topljiv u vodi, a ester vitamina C askorbil-palmitat je jedini oblik vitamina C topljiv u uljima.

Izvori: Nalazi se u paprici, limunu i drugim citrusima, kiviju, brokuli, rajčici, krumpiru, kiselom kupusu.

VITAMIN E

Ljjepljiva je, uljna tekućina, topljiva u mastima. Siguran je i preporučen u prirodnoj kozmetici. Ovaj vrlo važan vitamin stabilan je i snažan antioksidans koji štiti kožu, neophodan za rast zdravog tkiva. Pomaže sprječavanju nastanka strija i smanjivanju već nastalih strija, zacjeljuje ozljede, opekotine, upale i iritiranosti kože. Omekšava i vlaži kožu, duboko do epiderme. Vitamin E smanjuje već nastale opekotine od sunca, a uz to je i prirodni blokator UV zraka, pa se može koristiti za sunčanje.

Koristi se i kao prirodni konzervans kozmetičkih preparata. U količini od 0,5% produžava trajnost proizvoda, posebno biljnih ulja i do dvije godine.

U kozmetici se uobičajeno koristi kao 1-5% otopina. Koncentracija vitamina E može se povečati do koncentracije od 2-3% do 10-30%, tako da ga razrijedite u biljnom ulju koje odgovara vašem tipu kože. Primjenjen na kožu u ovoj koncentraciji ubrzava rast novih stanica, pojačava cirkulaciju, pa ne brinite ako vam koža za vrijeme tretmana postane malo crvenkasta. Obzirom da je vitamin E uljna tekućina, ako imate masnu kožu, kombinirajte ga s nekim suhim biljnim ulje, kao što je ulje grožđanih sjemenki.

Izvori vitamina E: Nalazi se u većini biljnih ulja i sjemenkama, cjelovitim žitaricama, pšeničnim klicama, zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, bademima, žumanjku, mahunama.

VITAMIN F

Spriječava ispucalost gornjih slojeva kože, snažno je vlažeći. Prirodni je antibiotik i antioksidant. Koristi se i za tretiranje akni.

Veliku količinu vitamina F sadrže biljna ulja: ulje boražine, sezamovo ulje, avokadovo ulje, laneno ulje, ulje sjemenki grožđa, maslinovo ulje, ulje šafranike

VITAMIN D

Ovaj vitamin je neophodan za razvoj stanica kože, te pojačava apsorpciju kalcija. Vlaži kožu i pomaže razvoj zdravog tkiva. Neophodan je i u tretiranju psorijaze.

Izvori: žumanjak, losos, haringa, jetra, mlijeko

VITAMIN K

Pomaže zgrušavanje krvi, čime smanjuje modrice, ublažava crne podočnjake oko očiju, tretira purpureu kod zrele kože, te ublažava ispucale kapilare.

Izvori: zeleno lisnato povrće.

U popisu sastojaka vitamini se često skrivaju iza nekog drugog imena:

 • Vitamin A: retinol , carotenoidi, beta karoteni
 • Vitamin B2 : riboflavin
 • Vitamin B3: niacin, nikotinska kiselina
 • Vitamin B5 : pantothenic acid, pantotenska kiselina
 • Vitamin B6: pyridoxine
 • Vitamin B8: biotin
 • Vitamin C: ascorbic acid, askorbinska kiselina
 • Vitamin E : tocopherol, d-alpha-tocopherol
 • Vitamin E-acetate : tocopheryl acetate

Osim u kozmetici, vitamine svakako unosite putem hrane.

PROJEKT: upoznajmo sastojke – GLICERIN

PROJEKT: upoznajmo sastojke – PROPILEN GLIKOL

Do idućeg sastojka, čitamo se!

Martina, Alter Ego Style

Please share!

  11 Replies to “VITAMINI U KOZMETICIVITAMINI U KOZMETICI

   1. I jedno pitanjce: U tekstu o Noveexpert Expert Radiance spomenula si (ako sam ja dobro shvatila) da sama askorbinska kiselina nije ono što je potrebno našem licu već sol natrijev askorbat (koliko sam uspjela izguglat dobiva se miejšanjem sode bikarbone, vode i askorbinske kiseline – ali svugdje spominju samo oralnu upotrebu)
    Znači li to da onaj uobičajeni homemade C serum (askorbinska, voda, e vitamin i glicerin) nije djelotvoran?

    1. Ne, ako radis taj serum, to je izvrsno, za natrijev askorbat sam pricala u kontekstu da mi ne proizvodimo vitamin C i da ga samo u formi natrijevog askorbata mozemo puniti u stanice u tijelu, dok je askorbinska kiselina lazan vitamin C koji samo prode kroz nas. Mozda sam se nespretno izrazila, provjerim 🙂

  1. članak je super i baš sam uživala čitajući 😀 Ako smijem nadodala bih da se kod problema s aknama koje se tretiraju vitaminom A treba uzimati/nanositi i vitamin E (čula sam za par slučajeva gdje dermatolozi to ne neglase pacijentima pa dolazi do “pucanja” kože i različitih neugodnih stanja na koži)

  2. Vrlo pohvalno od tebe na ovome, time nama laicima što se tiče kemije i inih stvari uvelike pomažeš da “pohvatamo” neke stvari. Tebi se to čini jasno, ali da vidiš nas koji nemamo veze s kemijom, uh 😉

   Navela si kvasac za b vitamin (vjerojatno si mislila na pivski kvasac?), pa me zanima da li si ga uzimala ? da li ima kakvih štetnih sastojaka ili kakvih negativnih posljedica ?

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *